Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    


Bounty 1.rész


A Bounty nevű angol királyi hadihajón 1789. április 28-án lázadás tört ki William Bligh kapitány és a tisztjeivel szemben, melyet több könyv, film is feldolgozott. A lázadás vezére Fletcher Christian volt. Blightot 18 hű emberével aztán egy kis csónakba tették.
Őfelsége HMAV Bounty nevű hadihajója szénszállító hajóként kezdte karrierjét. 1784-ben épült a Hull melletti Blaydes hajódokkban. A Bounty nevű hajót a brit hadiflotta számára, egyetlen útra átépítették. Küldetése az volt, hogy Tahitira hajózzanak vele, onnan kenyérfa-növényeket vigyenek a Nyugat-Indiákra, hogy olcsó eleségként szolgáljanak a rabszolgák számára. a hajó kapitányául William Bligh-t választották, tisztsége 1787. augusztus 16-án emelkedett jogerősre, 33 éves korában, ez volt karrierje csúcspontja, miután James Cook két útján is szolgált már fedlézetmesterként.
1787-ben felszerelték a hajót Deptfordban. A legnagyobb kabin átalakították, hogy elférjenek benne a növények. 46 tiszt és matróz fért el végül a hajón.
1787. december 23-án a Bounty kihajózott Spitheadből Tahiti felé. Egy egész hónapig próbálta meg megkerülni a Horn-fokot, de az időjárás akadályozta őt. Bligh elrendelte, hogy forduljanak meg, keletre tartottak és végül a Jóreménység fokát megkerülve kijutottak az Indiai-óceánra. Az út során fedélzetmesterét, John Fryer-t Fletcher Christianra cserélte. Ez jelentős törést eredményezett Fryer és Bligh kapcsolatában, bár végül Fryer elismerte, hogy ez csak személyes döntés volt. A hajó 1788. október 26-án érte el Tahiti partjait, 10 hónapnyi tengeri hajóút után. Bligh és legénysége öt hónapot töltött Tahitin, vagy ahogy akkor hívták: Otaheité-n, ezalatt 1015 kenyérfa-növényt gyűjtöttek össze. Bligh megengedte a legénységének, hogy a tahiti szokással együtt éljenek. Néhányan tetováltatták magukat, Fletcher Christian pedig elvette Maimitit, egy tahiti nőt. Más matrózoknak is volt „kapcsolata” tahiti nőkkel. Öt hónapnyi ott-tartózkodás után a Bounty 1789. április 4-én útnak indult.
Valószínűleg a szigeten eltöltött hónapok alatt a tengerészek fegyelme alaposan meglazult és nem akartak tovább egyszerűen egy brit királyi hajón szolgálni. Habár Bligh szigorú volt, de nem volt mindig kegyetlen és tisztességgel bánt az alantasaival, más hajókon viszont a parancsnokok rendkívül kegyetlenül bántak a tengerészekkel. Erről számos Bountyn szolgálatot teljesítő matróz már szerzett tapasztalatokat, mikor még más hajón volt. Emiatt döntöttek sokan a lázadás mellett.
1789. április 28-án, 1300 mérföldre Tahititől, Tonga közelében lázadás tört ki a hajón. Fletcher Christian és néhány követője betört Bligh kabinjába, amit elfelejtett bezárni, felébresztették és kivitték a fedélzetre, miközben csak a hálóruhája volt rajta. Christian bajonettet tartott fel, Bligh valami ésszerű magyarázatot kért tőle, de Christian csak azt üvöltötte, hogy A pokolban vagyok, a pokolban vagyok!. A hajót véráldozat nélkül foglalták el. A legénységből csak 18-an nem csatlakoztak Christian lázadásához a hajón lévő 42-ből. A lázadók Bligh-t és embereit a Bounty mentőcsónakjára tették ki.
Fletcher is valószínűleg felesége révén vett részt a lázadásban. A feljegyzések szerint rendkívül sértődékeny és visszahúzódó ember volt, emiatt számos konfliktusa támadt Bligh-al. Bligh nem egy esetben megrótta viselkedéséért, ezt pedig Fletcher nagyon zokon vette. Érdekes, hogy a lázadást feldolgozó 1962-es hollywoodi filmprodukcióban a főszereplő Fletcher játsszó színészlegenda Marlon Brandóra csaknem pontosan megfelelt a valódi Fletcher Christian alakja. Brandót is meglehetősen elviselhetetlen természetűnek és sértődősnek tartották életében.
Összesen 18-an tartottak ki Bligh mellett. A lázadás mintegy 30 tengeri mérföldre (56 km-re) történt Tofua szigetétől. Bligh és társai megpróbáltak ott kikötni. Az egyetlen dolog, ami ezen a szigeten történat, az John Norton halála, akit a tofuaiak halálra köveztek. Bligh egy szextánssal és egy zsebórával navigálta a 7 méter hosszú nyitott mentőcsónakot 47 napon át, míg Tofuától eljutottak a Holland-Kelet-Indiákhoz tartozó Timor szigetére. Szerinte 3618 tengeri mérföldet (6710 km-t) tettek meg. Június 14-én érkeztek Timorra. Röviddel azután, hogy megérkeztek, a szakács és a botanikus meghalt. Bligh kapitány visszatért Angliába és jelentette az esetet az Admiralitásnál 1790. március 15-én.
Ezalatt a lázadók megpróbáltak eljutni Tubuai szigetére és ott letelepedni. Az ott töltött három hónap alatt számos alkalommal támadták meg őket a helybeliek, így visszatértek Tahitire.
Két lázadó 1789 és 1790 folyamán a szigeten meghalt. Matthew Thompson lelőtte Charles Churchill-t, és ezért Churchill tahiti családja vérbosszú folyamán halálra kövezte őt.

                                                                                                                                                                            tovább

                                                   

Lap tetejére
           Designed by: mpauer