Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

Great Harry


A Henry Grace á Dieu, közismertebb nevén Great Harry, egy nagy angol „karakk” típusú hajó volt, melyet a 16. században használtak.  Kortársa a Mary Rose még nála is nagyobb volt. A hajó, orr része négy fedélzetnyi, a tat rész két fedélzetnyi magasságú volt. 165 láb (50 m) hosszú  és a maga 1000 – 1500 tonnányi súlyával további 700 – 1000 tonnányi súlyt volt képes szállítani. A népnyelvek szerint a hajót VIII. Henrik megrendelésére készítették, válaszul az 1511-ben elkészült skót, Michael nevű hajó építésére. A Woolwich hajógyárban fektették le vázát 1512 és 1514 között. Nála alkalmazták először a lezárható ágyúnyílásokat, melyek mögött 20 nagy méretű új típusú bronzágyú helyezkedett el. Ezen álcázott ágyúnyílásoknak a szerepe harcban annyi volt, hogy a hajó meg tudta közelíteni az ellenfelét anélkül, hogy az bármi nemű ellenséges szándékot fedezett volna fel. A hajón megtalálható volt 43 nehéz- és 141 könnyűfegyver. Ágyúi két sorban helyezkedtek el, ezáltal ő volt a legnagyobb és legerősebb hadihajó Európában. A Mary Rose-zal egy időben a Great Harry-n is végeztek nagyobb átalakításokat, melyek során megnövelték a tűzerejét és javítottak a manőverezhető képességén. Lenyűgöző méretei és rettenetes tűzereje ellenére, szinte nem történt vele semmi élete során. Jelen volt az 1545-ös franciák elleni, Solent-i csatánál, amikor a Mary Rose elsüllyedt, de igazán jelentősége csak  a diplomáciában volt. VI. Edward trónra lépése után 1547-ben átkeresztelték az uralkodó neve után. Végzete mindmáig tisztázatlan. Egyes feltételezések szerint 1553-ban leégett Woolwich kikötőjében, mások szerint a Temze folyó medrében vált az enyészet martalékává.


                                                                                                                                                             forrás: Wikipédia

                                                   

Lap tetejére
                 Designed by: mpauer   

jpg"> Harry-n is végeztek nagyobb átalakításokat, melyek során megnövelték a tűzerejét és javítottak a manőverezhető képességén. Lenyűgöző méretei és rettenetes tűzereje ellenére, szinte nem történt vele semmi élete során. Jelen volt az 1545-ös franciák elleni, Solent-i csatánál, amikor a Mary Rose elsüllyedt, de igazán jelentősége csak  a diplomáciában volt. VI. Edward trónra lépése után 1547-ben átkeresztelték az uralkodó neve után. Végzete mindmáig tisztázatlan. Egyes feltételezések szerint 1553-ban leégett Woolwich kikötőjében, mások szerint a Temze folyó medrében vált az enyészet martalékává.


                                                                                                                                                             forrás: Wikipédia

                                                   

Lap tetejére
                 Designed by: mpauer