Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

HMS Dreadnought


A HMS Dreadnought a Brit Királyi Haditengerészet csatahajója volt. A Dreadnought olyannyira forradalmasította a csatahajó-építést, hogy a korábban épült csatahajókat egycsapásra elavulttá tette, így azokat ezután pre-Dreadnoughtoknak nevezték.


A hajó több újítást tartalmazott, mind a meghajtás, mind a fegyverzet területén. Meghajtására az addig szokásos dugattyús gőzgépek helyett gőzturbinákat alkalmaztak, így a hajó sebessége messze felülmúlta vetélytársaiét. A gőzturbinák további előnye volt, hogy lehetővé tették a hajótest magasságának csökkentését, így az nehezebb célpontot nyújtott az ellenséges hajóágyúknak. A fegyverzet terén elért legfontosabb újítás az volt, hogy megnövelték a főfegyverzetet alkotó nehéz hajóágyúk számát (a korábbi csatahajókon a főfegyverzet csak 4 nehéz ágyú volt, míg a Dreadnought tüzérségét 5 toronyba épített 10 nehéz ágyú alkotta). Az ágyúk számát a páncélzat és a másodlagos fegyveztetet alkotó kisebb ágyúk rovására növelték meg. Így Fischer admirális, a hajótípus fő pártfogója az admiralitásban sikerrel valósította meg azt, hogy csatahajója jelentősen gyorsabb legyen minden hasonló tűzerejű hajónál, és tűzerőben jelentősen múljon felül minden olyan hajót, amely sebességben felveszi vele a versenyt.

A hajó tervezése során több, évszázados szokást megváltoztattak (pl. legénységi és tiszti szállások elhelyezése), és az újszerű tervezési és szervezési eljárásoknak köszönhetően (pl. elektromos hírközlő rendszer felszerelése) a hajó nem csak erősebb volt, mint vetélytársai, de olcsóbban és gyorsabban épült, és fenntartása is kevesebbe került, mint egy hagyományos csatahajóé.

A hajó kb. másfél év alatt épült meg (ami így is kivételesen gyors volt), ráadásul a hajótest vízre bocsátása a gerincfektetés után 1 évvel és 1 nappal már megtörtént, elsősorban propaganda-okokból: meg kellett mutatni a világnak, hogy az angol hajóépítés rekordidő alatt képes a világ legerősebb csatahajóját megépíteni.

Az Admitalitás elsősorban a németek elrettentésére alkotta meg a Dreadnought-t, azonban a hajó nem visszatartó erőként hatott, hanem hatalmas fegyverkezési versenyt váltott ki. Az ellenfelek is elkezdtek építeni hasonló (immár Dreadnought típusúnak nevezett csatahajókat). A felfokozott fegyverkezési verseny következtében az angol haditengerészet előnye csökkenni kezdett, és az I. világháború elején már jóval kisebb volt, mint a XX. század elején.

Maga a Dreadnought is tulajdonképpen a fegyverkezési verseny áldozatává vált: 1914-re már csak egy volt a korszerű, de nem túl erős csatahajók közül, a flották vezetését pedig átvették a fegyverkezési verseny során megjelent, immár szuper-Dreadnought-nak nevezett jóval erősebb egységek. Így maga a hajó az I. világháborúban már csak az angol partvidék védelmében vett részt, érdemi csatában nem harcolt.

A háború végére pedig az általános leszerelés részeként az északi-tengeri őrjáratok során erősen elhasználódott Dreadnought-ot 1923-ban lebontották.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      forrás: Wikipédia

                                                   

Lap tetejére
                       Designed by: mpauer