Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    


RMS OlympicAz RMS Olympic-ot 1908-tól 1910-ig két testvérhajója az RMS Titanic és a HMHS Britannic előtt építették.Thomas Andrews hajóépítész volt tervezésének felügyelője és a hajó konstruktőre. Ez a hajó élte meg a legtöbb időt, túlélt egy világháborút és a testvéreit. A három hajó nagyon hasonló volt, de nem teljesen egyforma. A legnagyobb különbség az volt, hogy a Tinanic katasztrófája miatt a Britannic acéllemezeit nem egy, hanem két szegecs-sor fogta össze. Emiatt kicsit nehezebb is volt. A hajók felépítményének kialakítása is mutatott némi eltérést.
Újkorában különlegesnek számított de az 1911-es balesete a HMS Hawk-kal, és az 1912-ben elsüllyedt Titanic beárnyékolta hírnevét.
A háború alatt tarkára mázolták, hogy megtévessze az akkori célzóberendezéseket. 1915-ben csapatszállító hajóként szolgált.
Az első világháború néhány hónapjában az Olympic továbbra is utasokat szállított az Atlanti-óceánon, sőt még annak a brit hadihajónak a legénységét is megmentette, amelyik aknára futott Írország partjainál. 1915 szeptemberében az Olympicot katonai csapatszállítóhajóvá nyilvánították, és a következő három év során 119 000 polgárri személyt és katonát szállított. A három tengeralattjáró-támadást túlélt hajót a "Megbízható Öreg" becenéven emlegették.)
A nehéz idők után kicsit átépítették majd 1919-től megkezdhette működését "elavult" hajóként.
1934-ben a White Star Line és a Cunard hajótársaságok egyesültek és a kiöregedett hajókat leselejtezték. Így járt az akkor 23 éves Olympic.Ezen évben nekiütközött egy világítótoronyként használt hajónak, melynek 11 fős legénységéből 7-en meghaltak.
1935-ben kiöregedettnek találták, így egyszerüen leselejtezték. Előbb a belsejét szerelték ki. A szalon belső burkolatát, és a bútorokat átszállították egy angol szállodába, ahol ma is az eredeti formában megtalálható. Ezután átszállították a hajótestet a Skóciában található Inverkeithing városába, ahol a Thomas Ward bontó szétvágta. Ezzel végéhez ért a luxushajózás korszaka.

                                                                                                                                                             forrás: Wikipédia

                                                   

Lap tetejére
                 Designed by: mpauer