Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

Patyomkin páncélos


A Patyomkin, az Orosz Birodalmi Haditengerészet, Fekete Tengeri Flottájának, dreadnought osztályt megelőző típusú csatahajója volt. A hajó az által lett híres, hogy az 1905-ös orosz forradalmat a legénysége indította el. A későbbiekben úgy kell tekinteni ezt a felkelést, mint az 1917-es nagy orosz forradalom előszelét. Sergei Eisenstein, ezen történet alapján készítette el 1925-ben a Patyomkin páncélos című propagandafilmjét. A lázadást követően 1905-ben a hajó nevét megváltoztatták Panteleimonra majd 1917-ben visszaváltoztatták Patyomkinra, majd később, ugyan ebben az évben, megkapta végső nevét Boretz za Svobodu elnevezéssel. A hajó vázát 1898-ban fektették le a Nikolayev hajógyárban, majd 1900 októberében indították útnak, és 1904-ben kapta meg első megbízatását. Grigorij Alekszandrovics Potemkin, a XVIII. század híres katonai alakjának tiszteletére kapta nevét. A hajót az orosz csatahajó a Tri Sviatitelia és egy másik hajó osztály, a Peresviet osztályú csatahajó ötvözete- ként építették meg. A páncélzatát a HMS Majestic ihlette. Több újítást is bevezettek nála, például ez volt az első orosz hadihajó, melynél a hagyományos széntüzelésű kazánokat folyékony tüzelésűekkel váltották ki – egy tűzbaleset következményeképp a későbbiekben visszaállították széntüzelésűvé kazánjait.

 

A Felkelés

 

1905-ben a központi bizottság szociáldemokrata szervezete központi felkelés megszervezésén fáradozott,  melyet a Fekete- tengeri flotta segítségével szeretett volna megvalósítani. Idő közben a Patyomkinon, mely távol volt Oroszországtól, lázadás tört ki, spontán és idő előtt. A felkelést kiváltó ok, az volt, hogy a legénység az ellátmányban kukacokat talált és nem voltak megelégedve a körülményekkel. Átvették a hajó irányítását és hazafelé vették az útirányt. A hajó megérkezett az Odesszai kikötőbe és ezzel megkezdődött a forradalom.


                                                                                                                                                             forrás: Wikipédia

                                                   

Lap tetejére
                 Designed by: mpauer