Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

RMS Queen Elizabeth 2


A hajót 1967. szeptember 20-án bocsátották vízre Clydebank-ban, Skóciában. Bruttó tonnatartalom 7032700 köbláb, teljes hossza 293,5 méter, szélessége 32,03 méter es a teljes magassága 52,2 méter, a hajó oldala 9,87 méterrel magasodik a tenger fölé, ezután jönnek csak a felső felépitmények! Csúcssebessege 34 csomó előre, 20 csomó hátra és közel 1800 embert tud szállítani. Érdekesség, hogy II. Erzsébet királynő avatta fel  és azért hogy ne keverjék a királynővel lett QE2 és nem QE II., emiatt a neve is „Queen Elizabeth Two” és nem „The Second”, mint a királynőé.

Queen Elizabeth 2Élete során a következő eseményekben volt része:
- sebességrekord 1970-ben: 3 nap 20 óra es 42 perc alatt tette meg a Southampton es New York közötti távot.
- 1971-ben 500 sérültet vesz fel az égő francia Antilles hajóról.
- 1972. május 17.-én bombariadó volt a hajón miközben a tengeren volt. Ejtőernyővel dobták le a bombakereső-osztagot a hajó mellé a tengerbe helikopterről (nem találtak semmit).
- 1982-ben reszt vállalt a Falklandi háborúban (mint általában a tengerhajózási vállalatok Nagy Britanniában) és jelentős átalakításon esett át: a gyönyörű belső díszburkolatot lefedtek 2000 furnérlemezzel, üzemanyagcsöveket telepítettek a fedélzetről a gépházba, hogy a tengeren is lehessen utántölteni, felszereltek 3 helikopter-leszálló platformot, és átalakították a hálófülkéket, hogy elszállásolhassák az „5th Infantry Brigade” 3000 emberét
- 2004. november 5.-én átvette a leghosszabb szolgálati idejű hajó címet a vállalat RMS Aquitania hajójától
- 2007. február 20.-an Sydney-ben összetalálkozott a múlt es a jövő, mikor a QE2 kikötött a RMS Queen Mary 2 mellett. Érdekes, hogy ez legutóbb 1941-ben volt, mikor a két "anya" hajó a Queen Elizabeth es a Queen Mary csapatokat szállított Ausztráliába!

Végül összegzésképpen a hajó aktív élete során (2007 szeptember) megtett 5,6 millió tengeri mérföldet, részt vett 25 földkörüli és 801 transatlantic úton, utaztatott 2,5 millió embert.
QE2, vagyis a RMS Queen Elizabeth 2 (az RMS a Royal Mail Ship rövidítése, és azt jelenti, hogy a hajó a Royal MailQueen Elizabeth 2 tengeri szállítója, használhatja a zászlóját, mely 1840 óta van hatályba -  ismerős lehet még a RMS Titanic név is...), a „Cunard Line” hajózási vállalat zászlóshajója 1969-től egészen 2004-ig, amikor is a Queen Mary 2 felváltotta. A hajó nyugdíjba vonult 2008-ban - negyven évnyi szolgálat után - és ennek alkalmából körbehajózta egész Nagy-Britanniát és mindig más városban kötött ki, hogy aztán Dubai-ban szálloda-hajó legyen.

A világ talán leghíresebb óceánjárója, a Queen Elizabeth 2 2008.11.26.-án megérkezett végső állomáshelyére, a dubai partoknál lévő Palm mesterséges szigethez, ahol úszó szállodaként funkcionál majd.
Több mint 60 különféle hajó, köztük a dubai sejk megayachtja fogadta a 70 ezer tonnás hajót a Perzsa-öböl vizén, hogy utolsó hivatalos útján végső kikötőhelyére kísérjék. A Rashid-kikötőben tűzijátékkal és rendőrzenekarral tisztelegtek a hatóságok a legendás óceánjárónak.
A hajón működő szállodát üzemeltető cég, a Nakheel's QE2 Enterprises ügyvezetője reméli, hogy még legalább negyven évig sikeresen működik a hajó - írja az Msnbc Travel. Közel három évig tartanak majd az átalakítási munkálatok, amelyek eredményeként egy minden igényt kielégítő luxusszálloda nyitja meg kapuit. A szállodában több étterem, egy színházterem és egy wellness-részleg is helyet kap. A hajó néhány helysége, például a királynői lakosztály, a kapitányi kabin, vagy a parancsnoki hidat eredeti állapotában őrzik meg.

                                                                                                                                        forrás: Reports from Newcastle

Origo

                                                   

Lap tetejére
                 Designed by: mpauer