Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

RMS Queen Mary 2


A QM2-t, amelyet Franciaországban építettek a brit-amerikai Cunard Line hajózási társaság megrendelésére, csütörtökön avatta fel II. Erzsébet királynő, saját nagymamájáról elnevezve a hajóóriást.
Mária anyakirálynő, V. György király felesége volt II. Erzsébet édesapjának, néhai VI. György királynak a mamája. A hajó nevében szereplő sorszám azt jelenti, hogy ez a második hajó, amely a királyi nagymama nevét viseli. Az 1934-ben vízre bocsátott első Queen Maryt 1967-ben vonták ki a forgalomból.

Queen Mary 2A QM2 minden idők legdrágább, leghosszabb, legmagasabb, legszélesebb és legerősebb utasszállító hajója. Vízkiszorítása 150 ezer bruttóregiszter-tonna, hossza 345 méter - alig rövidebb a New York-i Empire State Building felhőkarcolónál -, magassága a tőkesúlytól a kémény tetejéig 72 méter, szélessége a parancsnoki hídnál, vagyis a legszélesebb résznél 45 méter. A hajó merülése 10 méter, motorja 157 ezer lóerős. Ezzel a teljesítménnyel a monstrum óránként 30 csomós, vagyis 55 kilométeres végsebességre képes.
Méreteire jellemző, hogy a New Yorkba érkező utasok - legalábbis azok, akik a 17 fedélzet közül a legfelsőn állnak majd - éppen szemmagasságból üdvözölhetik a Szabadságszobrot.
A Cunard Line a Queen Mary 2-ért 550 millió fontot - csaknem 1 milliárd dollárt - fizetett a francia Alstom cégnek. A hétfőn indult első, kéthetes utat elhelyezéstől függően 2 ezer és 26 ezer font - 740 ezer és 9,6 millió forint - közötti áron hirdették. Ez utóbbi tarifát azok fizették, akik az öt luxuslakosztály egyikében foglaltak szállást. Ezek kétszintes, csaknem 300 négyzetméteres apartmanok, amelyek mindegyikéhez külön portaszolgálat és inas jár.
Az RMS Queen Mary 2 egy Cunard Line óceánjáró, amely építésekor 2003-ban minden tekintetben a világ legnagyobbQueen Mary 2 utasszállító hajója volt. Nevét a Queen Mary-ről kapta, amit pedig Mária királynéról, V. György brit király hitveséről, II. Erzsébet brit királynő nagyanyjáról neveztek el.
Amikor építették, a világ leghosszabb (345 m), legszélesebb (maximum 45 m., a vízvonalnál 41 m), legmagasabb (72 m, 17 utasfedélzet) és legsúlyosabb (bruttó 151 400 tonna) utasszállítója volt. Ez utóbbi tekintetben 2006 áprilisában elveszítette első helyét, amikor a Royal Caribbean International vízre bocsátotta a 158 000 tonnás Freedom of the Seas nevű utascirkálót (cruise ship kategória). Az óceánjáró kategóriában (ocean liner) azonban ezután is a QM2 a rekordtartó és ezenkívül minden más tekintetben az utashajók között.
A QM2-n 15 étterem, öt úszómedence, kaszinó, bálterem és planetárium áll az utasok rendelkezésére.

                                                                                                                                                             forrás: Wikipédia
                                                                                                                                                        National Geographic

                                                   

Lap tetejére
                 Designed by: mpauer