Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

Nimitz-osztály


Az USA haditengerészetének Nimitz-osztályú repülőgép-hordozói a világ legnagyobb repülőgép-hordozói. (Ugyan a USS Enterprise CVN 65 néhány méterrel hosszabb, azonban vízkiszorítását tekintve a Nimitz osztály egységei a nagyobbak.)
Ezt a hajóosztályt az 1960-as években tervezték azzal a céllal, hogy a fedélzetről bevethető harci repülőgépekkel megfelelő elrettentőerőt, illetőleg csapásmérő erőt jelentve reprezentálja az Amerikai Egyesült Államok nagyhatalmi státuszát a világ bármely területén. Ennek megfelelően kerülnek a hajók beosztásra az egyes flottakötelékek alárendeltségébe.
Honi kikötőik: a keleti parton 3-4 hajóegység Norfolk, Virginia; a nyugati parton 2-3 hajóegység San Diego, Kalifornia; 1 hajóegység Bremerton, Washington; 1 hajóegység Everett, Washington;
Az US Navy egyetlen olyan külföldi haditengerészeti bázist üzemeltet, amely egy repülőgép hordozónak is otthont nyújt.
A Japánban, Jokoszukában található bázisra korábban kizárólag hagyományos fűtőanyaggal üzemelő hajók kerültek beosztásra, mivel a japán lakosságot rendkívül érzékenyen érinti a nukleáris energia. Így, mivel 2008-ban az utolsó USS Kitty Hawkolajtüzelésű hajóegység, a USS Kitty Hawk CV 63 is kivonásra került, a Nimitz osztály egyik egysége (jelenleg a USS George Washington CVN 73) honi kikötőjeként ez a bázis szolgál. A USS Kitty Hawk CV 63 kivonásával egyébként az Egyesült Államok Haditengerészetében a Nimitz osztály hajóin kívül már csak egyetlen repülőgép-hordozó áll hadrendben, a USS Enterprise CVN 65.
A Nimitz osztály hajóinak fedélzetére települő repülőezred állománytáblája eredetileg 85 repülőgépből állt, azonban ez a szám a Grumman F-14A Tomcat ás a Grumman A-6E Intruder típusok kivonása után rendszerbe állított McDonnel Douglas/Boeing F/A 18D/E Super Hornet gépeknek köszönhetően 64 darabra csökkent.
A repülőgép-hordozók bevetésére az úgynevezett "hordozós kötelék" keretében kerül sor. E kötelékben a hordozón kívül általában 1-2 cirkáló (CG), 4-10 romboló (DDG) és 1-3 fregatt (FFG), 1-2 vadász-tengeralattjáró (SSN), valamint az üzemanyagokat, élelmet, felszerelést, fegyverzetet szállító ellátóhajó(k) tartoznak.
A Nimitz osztály hajóban a szükséges energiát 2 db nyomottvizes atomreaktor szolgáltatja. (A technológia gyors fejlődését mutatja, hogy az első, a Nimitz osztály előtt alig néhány esztendővel korábban elkészült USS Enterprise CVN 65USS Enterprise ellátásához szükséges energia előállításához még nyolc reaktor beépítésére volt szükség, amelyekben 3-5 évenként kellett cserélni a fűtőanyagot.) A reaktorok fűtőanyaga urán, amelyet mintegy 20 évenként kell lecserélni. A felújítási és újratöltési munkálatok elvégzése mintegy 3 évig tart, így egy hajó szinte folyamatosan szolgálaton kívül áll. A USS Carl Vinson CVN 70 2005 végén állt be a Northrop Grumman Shipbuilding hajógyárba a Virginia állambeli Newport News-ban. A hajó a tervek szerint 2009 elején áll ismét szolgálatba.
1968. július 1-jén rendelték meg az osztály első hajóját, a USS Nimitz hordozót. Eredetileg 3 hajót megrendeléséről volt szó, ezek a USS Nimitz CVN 68, USS Dwight D. Eisenhower CVN 69 és USS Carl Vinson CVN 70. voltak. Később azonban megrendeltek további 7 egységet: USS Theodore Roosevelt CVN 71, USS Abraham Lincoln CVN 72, USS George Washington CVN 73, USS John C. Stennis CVN 74, USS Harry S. Truman CVN 75, USS Ronald Reagan CVN 76 és USS George H. W. Bush CVN 77. A már elkészült kilenc egység 1975. (USS Nimitz) és 2003. (USS Ronald Reagan) között állt szolgálatba.
USS Theodore RooseveltA USS Theodore Roosevelt és az utána vízre bocsátott hajók némileg különböznek az első három hajótól. Ezért ezeket egyes forrásokban külön hajóosztályként említik, azonban az US Navy egy osztályba tartozónak sorolja az összes hajót. Az első három hajóegységet egyébként az esedékes reaktor fűtőanyag-csere és átfogó karbantartási projekt keretében átépítették a későbbi hajókkal megegyező kialakításúra.
Az utolsó Nimitz osztályú repülőgép-hordozó, a USS George H. W. Bush CVN 77 építése 2008-ban fejeződött be, jelenleg (2008. november 9.) a hajó felszerelését követően a tengeri futópróbák zajlanak, ezt követően a hadrendbe állítására várhatólag 2009. elején kerül sor. A hajó lényegesen eltér a hajóosztály korábbi egységeitől. (Bulbaorr a nagyobb sebesség eléréséhez, módosított fedélzeti elemek a radarkeresztmetszet és a saját emisszió csökkentésére, illetve számos, a személyzet létszámának csökkentését lehetővé tévő módosítás.) Ezzel az egységgel egyébként a hajóosztály biztosan lezárul, a következő repülőgép-hordozó osztály első egységének - USS Gerald R. Ford CVN 78 - az építése megkezdődött, a hajó várhatóan 2015-ben áll majd hadrendbe a USS Enterprise CVN 65 leváltására.
A hajók tervezett élettartama 50 év, amely lényegesen hosszabb a hajók átlagosnak mondható élettartamánál! Természetesen ezalatt a hosszú élettartam alatt a technika fejlődését követve a hajók egyes rendszereit rendszeresen modernizálják.
A Nimitz osztály hajói hadrendbe állításuk óta részt vettek az Egyesült Államok részvételével lezajlott összes katonai konfliktusban, így az öbölháborúban és az iraki háborúban is.

vissza                                                                                                                                                               következő

                                                   

Lap tetejére
    Designed by: mpauer