Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

Yorktown-osztály


USS Yorktown (CV-5) 
Először a Csendes-óceáni flotta tagja volt, majd 1941 júniusában átkerült az Atlanti-óceánra, ahol konvojokat kísért. 1942 elején újra a Csendes-óceánon volt. 1942 tavaszán több hadműveletben is szerepet játszott. Májusban a korall-tengeri csata során súlyosan megrongálódott. Az amerikai hírszerzésnek ekkor már tudomása volt a japánok újabb támadási tervéről, ezért létfontosságú volt, hogy újra harcképessé tegyék a hajót. Pearl Harborban kétnapi rohammunkával ez sikerült is, így részt tudott venni a csendes-óceáni háborúban fordulópontot jelentő midway-i csatában. A flotta összes torpedóvető repülőgépe 6 db kivételével megsemmisült, de zuhanóbombázói érzékeny veszteségeket okoztak az ellenségnek. Nem sokkal ezután torpedó- és bombatalálatokat kapott. Kiürítették a megdőlt hajót, de mivel stabilizálódott az állapota, a mentőosztagok visszatértek, hogy újra csatarendbe állítsák. Ez nem sikerült. Két nap múlva az I-168-as japán tengeralattjáró elsüllyesztette.
USS Enterprise (CV-6) 
Hadrendbe állítása után azonnal a Csendes-óceánra került. A 1941. december 7-én repülőgépeket szállított a Wake-sziget-en lévő támaszpontra. Elkísérte testvérhajóját, a Hornet-et a Tokió elleni híres támadás során. A midwayi ütközetben a flotta összes torpedóvető repülőgépe 6 db kivételével megsemmisült, de zuhanóbombázói négy japán anyahajón és egy cirkálón is végzetes találatokat értek el. Ezt követően a csendes-óceáni hadszíntér minden jelentősebb ütközetében részt vett. 1942. augusztus 24-én a Kelet-Salamon-szigeteki csatában, valamint október 26-án a Santa Cruz-i ütközetben bombatalálatokat kapott. 1945 tavaszán részt vett Okinawáért folyó küzdelmekben, ahol két kamikaze támadást is túlélt. Kijavításra visszatért az Egyesült Államokba, s ezt követően már nem vett részt harcokban. 1950-ben tartalékállományba került és 1957-ben lebontották.
USS Hornet (CV-8) 
Nem sokkal az Egyesült Államok hadba lépése előtt készült el. Róla indultak azok a B-25-ösök, melyek Tokiót bombázták. 1942 nyarán részese volt a midwayi csatának. Az ütközetben sok torpedóvető repülőgépe megsemmisült, zuhanóbombázói nagy szerepet játszottak a győzelemben. Ezt követően konvojokat kísért. Október 26-án a Santa Cruz-i csatában négy bomba- és két torpedótalálatot kapott. Két repülőgép is rázuhant. Egy japán romboló süllyesztette el később.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Egyéb repülőgép-hordozók

USS Enterprise (1960)
USS_EnterpriseAz USS Enterprise a világ első nukleáris repülőgép-hordozója, melyet az USA haditengerészete állított hadrendbe. 1958. február 4. és 1961. november 25. között építették.
Részt vett több konfliktusban is: a kubai rakétaválságban, a vietnami háborúban és az öböl háborúban.
Valószínűleg 2014-ben fogják kivonni a szolgálatból.

USS Franklin (CV-13)
USS FranklinA USS Franklin (becenevén Big Ben) az Egyesült Államok Haditengerészetének egyik Essex-osztályú repülőgép-hordozója volt. Ez volt az ötödik hajó, amely a Benjamin Franklinről kapott USS Franklin nevet viselte. A hajó, mely az Egyesült Államok tizenharmadik repülőgép-hordozója volt a második világháborúban. Egyes vélemények szerint ez a repülőgép-hordozó az amerikai polgárháború egyik csatájáról, a franklini csatáról kapta, de a washingtoni Tengerészeti Történelmi Központ (Naval Historical Center) ezt cáfolja. A CV-13 jelzésű hajó volt a második világháborúban legsúlyosabban megrongálódott repülőgép-hordozó, amely túlélte a háborút.
USS Midway
USS MidwayA USS Midway (CVB/CVA/CV–41) az USA haditengerészetének mára már kiszuperált, jelenleg a San Diego-i kikötőben múzeumként működő repülőgép-hordozója. Nevét a II. világháború egyik híres, az amerikaiak számára döntő győzelemmel végződő tengeri csatájáról, a midwayi csatáról kapta. Forradalmi hajótest-kialakítása miatt fontos hajótípus, és megalapozója a Midway-osztályú repülőgép-hordozóknak. Számos küldetése során többek között szolgált a vietnami háborúban és az öbölháborúban is.

HMS Glorious

HMS GloriousA HMS Glorious (77) a Brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) egyik hadihajója volt. A hajót "nagy könnyű cirkáló"-ként építették az első világháború során. A Glorious, testvérhajója, a HMS Courageous és féltestvérük, a HMS Furious, Lord John Arbuthnot Fisher admirális ötlete alapján születtek meg, aki először "könnyűcirkáló romboló"-ként gondolt rájuk. A hajókat eredetileg a Balti-tenger sekély vizein folyó hadműveletek támogatására szánták, de ezekre végül nem került sor. A Glorious részt vett az első világháborúban, majd azt követően átalakították repülőgép-hordozóvá. A hajó 1940. június 8-án, a német Scharnhorst és Gneisenau csatacirkálókkal vívott harc után süllyedt el Norvégia északi partjainál.
Admiral Gorskov
Admiral GorskovAz Admiral Gorskov a szovjet, majd az orosz haditengerészet Kijev-osztályú (1143.4 típusú) repülőgép-hordozója. A szovjet, illetve orosz katonai terminológia szerint hajó a nehéz repülőgép-hordozó cirkáló kategóriába tartozik. A hajó neve 1990. október 4-ig Baku volt. A hajót 2004-ben Oroszország eladta Indiának.
A hajót építését 1978-ban kezdték el a nyikolajevi (ma: Mikolajiv, Ukrajnában) 444. sz. hajógyárban, eredetileg Harkov néven, később átnevezték Bakura. A Kijev-osztály negyedik egységeként 1982-ben bocsátották vízre. 1986-ban átvezényelték Szevasztopolba, ott fejeződtek be a hajóval a tesztek. A Szovjet Haditengerészet állományába 1987. december 30-án került.
Admiral Kuznyecov
Admiral KuznyecovAz Admiral Kuznyecov, vagy teljes nevén Admiral Flota Szovetszkogo Szojuza Kuznyecov a Szovjetunióban épített, majd Oroszországban szolgálatba állított 1143.5 típusú (Nyugaton Brezsnyev-, vagy gyakran Kreml-osztály néven említett) repülőgép-hordozó. Az Orosz Flotta zászlóshajója és egyben egyetlen repülőgép-hordozója, amely 1991-ban állt szolgálatba. Eredeti szovjet besorolása szerint nehéz repülőgép-hordozó cirkáló. Ezzel a megnevezéssel a Szovjetunió a repülőgép-hordozók Dardanellákon és Boszporuszon történő keresztülhaladásának tilalmát akarta kijátszani. A röviden csak Kuznyecov-osztálynak nevezett hajóosztály névadó hajójának, a Kuznyecov repülőgép-hordozónak a szovjet időkben eredetileg Riga, később Leonyid Brezsnyev, majd Tbiliszi volt a neve. A Kuznyecov-osztály további tagjai soha sem álltak szolgálatba. A második hajót, a Szovjetunió felbomlása után Ukrajna tulajdonába került Varjag repülőgép-hordozót félkész állapotban eladták Kínának, a harmadikat, az Uljanovszkot még a sóján elbontották 1992-ben. A hajó Nyikolaj Geraszimovics Kuznyecov flotta-tengernagyról kapta a nevét.
Graf Zeppelin
Graf ZeppelinA Graf Zeppelin egy második világháborús repülőgép-hordozó volt, melyet Ferdinand Graf von Zeppelin repülőgéptervezőről neveztek el. A hajó a Z-terv egyik repülőgép-hordozója lett volna.
A hajót 1936-ban kezdték el építeni és 1938-ban bocsátották vízre. 1941 májusában, amikor 85%-ban már kész volt, az építését leállították. A Pearl Harbor-i csata után Hitler elrendelte, hogy folytassák a Graf Zeppelin építését. Ekkor Kielbe vontatták. Pár hónap után újra leálltak az építéssel. Így a Graf Zeppelin az Odera egyik mellékfolyóján horgonyozva szinte feledésbe merült.
A szovjet előrenyomulás során a németek el akarták süllyeszteni, de ez nem sikerült. A szovjetek hadizsákmányként megszerezték, és egy kicsit rendbe hozták. Az ezután történtekről több verzió is van:
Leningrád felé aknára futott és elsüllyedt,
a szovjetek túlságosan megpakolták, és egy vihar felborította,
Schwinemündéig jutott, itt lakó-, és kutatóhajónak használták 1947-ig, majd egy tüzérségi gyakorlat során elsüllyesztették.
2006 júliusában a lengyelek megtalálták a hajót a Balti-tenger mélyén.
Akagi
AkagiAz Akagi(Vörös Kastély) egy japán repülőgép-hordozó volt a második világháború idején.
Az Akagit egy 4 hajóból álló csatacirkáló osztály tagjaként kezdték el építeni 1920. december 7-én. A washingtoni flottaegyezmény miatt az építését félbehagyták. 1923-ban repülőgép-hordozóként rendelték meg újra a hajót. 1925. április 22-én bocsátották vízre, és 1927. március 27-re készült el teljesen.
Eredetileg 3 repülőfedélzete volt, és a felső szinten nem volt felépítmény. 1935 és 1938 között átalakították: az alsó kettő repülőfedélzetet eltávolították, a felsőt pedig meghosszabbították. Jobb oldalra kapott egy tornyot.
Chuichi Nagumo zászlóshajója volt Pearl Harbour megtámadásakor.
1941 decemberében részt vett Pearl Harbor elleni támadásban. Ezután Rabault, Jávát, Colombo (Ceylon) támadta. 1942 elején Darwint támadta. Április 5-én repülőgépei elsüllyesztették az angol Cornwall és Dorsetshire cirkálókat, majd 9-én az angol Hermes repülőgép-hordozót.
1942. június 4-én a midwayi csatában amerikai repülőgépek súlyosan megrongálták. Másnap Arashio, Hagikaze, Maikaze, Nowaki rombolók torpedóikkal elsüllyesztették. 263-an haltak meg a legénységéből.

vissza                                                                                                                                                   Forrás: Wikipédia                                                                                

                                                   

Lap tetejére
    Designed by: mpauer