Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

       

       
                      
       Los Angeles-osztály


USS_Los_AngelesA Los Angeles-osztály az Egyesült Államokban az 1970-es évek közepétől a Sturgeon-osztály leváltására épített atommeghajtású támadó tengeralattjárókat jelenti. Az osztály hajóit az Egyesült Államok városairól nevezték el. A régebbi építésű, függőleges indítócsővel nem rendelkező hajókat folyamatosan kivonják, és helyüket a Virginia-osztály egységei veszik át.Története


A Los Angeles-osztály eredete az 1960-as évek végéig nyúlik vissza, amikor az Egyesült Államok haditengerészeténekUSS_Cheyenne szüksége volt egy nagy sebességű, támadó és tengeralattjáró elleni hadviselésre is alkalmas tengeralattjáróra. A tanulmányok eredménye az egyik legdrágább, de igen nagy hatékonyságú fegyverrendszer lett, amely valaha is elnyerte a hadműveletre alkalmas minősítést, és amelyből 62 darab állt szolgálatba az Egyesült Államok haditengerészeténél. Az USS Los Angeles (SSN688), a hajóosztály első hajója, 1976. november 13-án, az osztály utolsó hajója az USS Cheyenne (SSN773), 1996. szeptember 13-án állt szolgálatba.

Felépítésük és jellemzőik


USS_San_JuanKezdetben az elülső kormánylapot a toronyra építették, ez viszont korlátozta hajók áthatolási képességét a Jeges-tenger jégmezőin. Az USS San Juan-tól (SSN751) kezdve a kormánylapátokat áthelyezték az orr-részbe, és ez néhány elektronikai berendezéssel együtt lehetővé tette, hogy a meghirdetett "jeges-tengeri alkalmasság" formálisan is megvalósuljon.
A Los Angeles-osztály hajóinak fő fegyverzete az Harpoon, hajók elleni rakétákból, valamint aUSS_Providence Tomahawk manőverező robotrepülőgépekből áll, ezen kívül hagyományos, huzalvezérlésű torpedókat is hordoz. Az USS Providence-től kezdődően (SSN719) az osztály 31 egységét 12 db Tomahawk rakéta indítására szolgáló függőleges indítócsővel is felszerelték.
Szolgálatuk során ezek a tengeralattjárók több háborús esemény részesei voltak. A USS Groton (SSN694) 1980. április 4. és október 8. között merülésben körbehajózta a Földet. Több közülük víz alatti helyzetből indított Tomahawk robotrepülőgépeket Irak belső területein található célpontok ellen az öbölháború idején, 1991-ben.

                                                                                                                                                        forrás: Wikipédia                                                                                                                                                                      

                                                   

Lap tetejére
             Designed by: mpauer