Titanic--Lusitania--QM2--Santa Maria--Bismarck--Deutschland--Normandie--Olympic--Bounty--Mary Rose--Brittanic--Andrea Doria--Mayflower
 
                                                    

       

       
                      
       
Typhoon-osztályú tengeralattjárók 


Meghajtás

A hajók meghajtásáról és elektromos energiaigényéről két reaktor és azokhoz tartozó turbinák gondoskodnak (190MW).
Az alkalmazott rezonancia és zajcsökkentő megoldásoknak köszönhetően a Typhoon-k a legcsendesebb orosz tengeri járművek közé tartoznak. Jóval halkabbak és sokkal jobban irányíthatóak, mint elődjeik.

Az osztály további sorsa

Typhoon_classA hajók tervezett szolgálati idejét 20-30 évre becsülik, természetesen ilyen hosszú szolgálati idő eléréséhez elengedhetetlen 7-8 évente egy nagyobb javításnak alávetni a hajókat. A javítások nélkül 10-15 évre csökken az egységek szolgálati ideje.
1997-ben, mikor kivontak két hajót, a haditengerészet úgy nyilatkozott, hogy a maradék egységeket 2005-2007-ig szolgálatban maradhatnak.
A 1999-ben aláírt Nunn-Lugar Kölcsönös Csökkentési Egyezmény értelmében az oroszoknak 2003-ig szét kell szerelniük 25 Delta-osztályú, 5 db Typhoon-osztályú és 1 db Yankee-osztályú tengeralattjárót, melyek összesen több mint 400 rakétát szállítanak.
2000 júniusában az orosz Haditengerészet állítása szerint összesen 26 stratégiai nukleáris meghajtású tengeralattjárótTyphoon_class üzemeltet, melyek összesen 2 272 db robbanófejet szállítanak (440 db MIRV rakéta).
A fenti arzenál 5 Typhoon-osztályú, 7 Delta-IV és 13 Delta-III osztályú tengeralattjáróból áll [ha összeadjuk 25 tengeralattjárót kapunk nem 26 darabot, de az orosz források nem feltétlen pontosak].
Természetesen nem mindegyik hajó bevethető, egy 1999-es jelentés alapján mindössze egyetlen Typhoon fogható harcra (feltehetőleg: TK-20).
2002. május végére a két felújítás alatt álló Typhoonok egyike készen állt, hogy ismét szolgálatba álljon.
Typhoon_classA Dmitriij Donskoj (TK 208) – egy évtizedig tartó felújítás és javítás után – 2002 októberében ismét a habok közé merülhetett.
A munkálatok befejeztét feltehetőleg Sergej Ivanov védelmi miniszter 2002 júniusában a nukleáris tengeralattjárókat felújító és építő Szeverodovinszk-i üzemben tartott látogatása is gyorsította. A látogatás után megállapították, hogy a hajó 2002 májusában ismét szolgálatba állítható.
E hajó volt az osztály első egysége és a jövőben várhatóan az egyetlen aktív állományban tartott is. A hajót 2003 óta az új Bulava SLBM teszt platformjaként használják és jelenleg – különösen az elmúlt rakétatesztek után – bizonytalan mikor fogják telepíteni az átalakított hajóra telepíteni az új rakétát.
2004 januárjában a Szevmash elkezdte szétszerelni az egyik hajót, a szétbontás költségeit az amerikaiak fizették azTyphoon_class 1999-ban aláírt Egyezmény alapján.
Egy további Typhoon tengeralattjárót szétszerelési várólistára került a 2004-es év során.
A TK-12-est 1996 során kivonták az aktív állományból, azóta vár szétszerelésére Zapadnaya Litsa közelében…
2004-re a három megmaradt Akula-t átvezényelték az Észak-tengeri flotta 19. századához (2 egység fegyvertelenül, a Severstal 10 rakétával).
2004. május 24.-én az Északi-tengeri flotta parancsnoka Gennady Suchkov admirális, elmondta, hogy a haditengerészet parancsnoka Vladimir Kuroyedov admirális parancsba adta a megmaradt 3 Akula kivonását. A flottaparancsnok elmondta, hogy elutasították a hajók modernizálására és ismételt felfegyverzésére irányuló kérelmét.
Typhoon_classAz egyik kivont Akula 2003 augusztusában történt elsüllyedése után (a legénység 10 tagjából 9 meghalt) Putyin elnök felfüggesztett Suchkov admirálist. A hadbíróság 2004 májusában 4 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.
Az első Akula szétszerelése 2006-ban fejeződött be. 2006 közepére a tengerészet 3 Akula-val rendelkezett: Dmitrij Donskoj (Bulava teszthajó), Severstal (felújítás alatt), Arkhangelszk (fegyvertelen) – ütőképes csapat…
2008 decemberében egy magas rendfokozatú tengerész tiszt bejelentette, hogy a TK-17 és TK-20 hajótest számmal ellátott egységeket nem fogják felszerelni Bulava rakétákkal, de elképzelhető, hogy robotrepülők szállítására alakítják át azokat.
2009 júniusában Vladimir Vysotskiy admirális bejelentette, hogy a két említett egységet tartalékállományba helyezik a jövőben végrehajtandó javítások és modernizálások céljából

vissza                                                                                                                                   forrás: HTKALapcsoport 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                                   

Lap tetejére
             Designed by: mpauer